Handel

 

Handelsmodell

En viktig del av projektet är att skapa en modell för hur handel med krossensilerad säd i storsäck kunde bära sig i jämförelse mer konventionell spannmålsodling.

Vi samlar information om de relevanta kostnadsfaktorerna och skapar en interaktiv räknare där man kan väga faktorer mot varandra och se vilka kostnader och inkomster man kan få från att använda krossensilering i säck mot att torka sin säd på traditionellt sätt (eller att krossensilera säden, men förvara den i slang).

Modellens faktorer (mängd spannmål, fuktighetsgrad, transportsträckor, säckåtgång, försäljningsdatum, etc.) ger en mångsidig bild av var kostnadsfördelarna ligger.

Användaren kan själv sätta in sina egna kostnader och priser för att skräddarsy kalkylen för sin egen gård och situation, men om man inte är säker på hur mycket t.ex. en krossensileringsentreprenör kostar i timmen (om man inte använt sig av metoden tidigare) så föreslår kalkylen ett medelpris att använda, baserad på undersökning av priser och kostnadsnivåer i Botnia-Atlantica-området.

 

KALKYLATORN

I kalkylatorn fyller du i dina egna uppgifter för att jämföra metoderna torkning, krossensilering i slang och i storsäck. Kalkylatorn kan laddas ner både som excelfil och användas i webbläsaren (webbversionen). Båda filerna har samma data.

Blir du osäker på något kan du se inspelade videotutorials under kalkylatorknapparna.

Kontaktperson: mikael.ehrs@novia.fi 

 

Kor som äter foder.
En öppnad plastslang innehållande krossensilerad spannmål.
En poster om handelsmodellen som utvecklats i projektet..